Restauranger i Stockholm: Bästa ställena att äta 2023 (2024)

Letar du efter bra restauranger i Stockholm? Då behöver du inte leta länge. Staden har ett enormt utbud för dig som är sugen på god mat och dryck. Här finns de flesta av världens kök och matställen i olika prisklasser – alltifrån budget till lyx. Oavsett om du vill äta en enkel sallad eller en avsmakningsmeny i internationell toppklass har Stockholm en restaurang för dig. Här är guiden till några av de bästa.

Uppdaterad: augusti 10, 2023

Innehåll

Aira

Allegrine

Vassa Eggen

Florentine

Nook

Artes

Brasserie Astoria

Farang

Ocra

Miyakodori

Museum, attraktioner, shopping och hotell – Sveriges huvudstad levererar storstilat inom de flesta områden. Så naturligtvis håller även Stockholms restaurangscen högsta klass. Oavsett om du är en kräsen finsmakare som vill boka en helkväll på lyxrestaurang eller bara vill köpa med dig god snabbmat i farten kan du garanterat hitta en restaurang som passar dig.

Hitta rätt restaurang i Stockholm

Från Södermalm till Östermalm, från Vasastan till Kungsholmen, och allt däremellan – var du än befinner dig i Stockholm hittar du fullt av fantastiska matställen att äta och dricka gott. Här finns alltifrån trendiga internationella smakkoncept till svensk traditionell husmanskost. Alltifrån anrika klassiker till nya stjärnskott. Och alltifrån gedigna pubar till innovativa Michelin-restauranger. Det är bara att välja. Dessutom hittar du gott om guldkorn om du beger dig utanför tullarna.

För att hjälpa dig att hitta rätt i stadens gigantiska restaurangutbud nästa gång du ska ut och äta har vi satt ihop en guide till Stockholms bästa restauranger. Oavsett om du ska på dejt med din partner, köra en helkväll med kompisgänget, äta en affärslunch eller ha en familjemiddag kan du hitta din favorit. Bara att boka bord!

Annons:

Annons:

"

Aira

Aira är en restaurang på Djurgården som ligger vid Biskopsudden i ett vackert läge vid vattnet. Den drivs av den välkända kocken Tommy Myllymäki och är en av Stockholms nyare lyxrestauranger. Ambitionerna är höga och sedan öppnandet 2020 har det gått från klarhet till klarhet. Ansträngningen har gett resultat – redan efter ett år fick de en Michelinstjärna, och att stjärnan i krogbibeln är välförtjänt känner du redan vid första tuggan. Det här stället kostar en slant, men du bjuds på gastronomisk magi.

Att Aira ligger nära Djurgårdens vackra natur och omgivande vatten märks i både byggnadens enastående estetik och i den exklusiva menyn. Menyn lägger tonvikten på nordiska råvaror och tekniker, men med smaksättningar från hela världen. Njut av en 10-rätters avsmakningsmeny – från snacks till desserter – med utsökta kött-, fisk-, skaldjurs- och vegetariska rätter. Några exempel på lyxigheter är pilgrimsmussla, havskräfta, rökt röding och kolgrillat lamm. Maten parar du med viner från en högklassig vinlista eller god alkoholfri dryck. Vill du satsa på något mindre finns även en så kallad ”pre fixe”, en bantad variant av avsmakningsmenyn med fyra rätter som serveras vid lunch.

Miljön är trivsam och minimalistisk med stora takfönster och utsikt mot vattnet i matsalen. Servicen är oklanderlig och det öppna köket gör att du kan ha koll på vad som händer i köket. På Airas övervåning finns även ett Chambre séparée med takterrass för privata sällskap eller event.

Biskopsvägen 9, Djurgården

Allegrine

Restauranger i Stockholm: Bästa ställena att äta 2023 (1)

Vad sägs om en helkväll med utsökt fransk mat? Då är Allegrine det givna valet

Är du sugen på högklassig mat från det franska köket? Då ska du ta sikte på Allegrine. Denna restaurang i Stockholm city hittar du i ett toppläge vid det lilla torget på Kammakargatan, en tvärgata till Sveavägen. Den drivs av välmeriterade krögare med många toppkrogar i meritförteckningen, och i en lika stilren som mysig lokal kan du och ditt sällskap njuta av utsökt mat och prickfri service. Och den härliga stämningen är ett extra plus. Borden fylls snabbt upp, så vi rekommenderar att du bokar i förväg.

Namnet Allegrine kommer från en av ägarnas farmor, och det är barndomens matminnen från hennes kök i Frankrike som är den stora inspirationskällan. Konceptet är rak och enkel fransk mat tillagad av kvalitetsråvaror som följer säsongerna. Restaurangen serverar både lunch och middag, så här kan du få en äkta fransk matupplevelse när som helst under dagen. På menyn finns gott om läckerheter med hög kulinarisk temperatur – pärlhöna, rödräka, Linderödsgris, torsk, tupp och Iberico är bara några exempel.

Ett besök på Allegrine är alltid någonting extra, men om du vill höja upplevelsen ytterligare en nivå ska du boka Köksbordet, ett exklusivt bord för 8–12 personer som är placerat i anslu*tning till det öppna köket. Upplev känslan av familjemiddag à la farmor Allegrine och njut av en specialkomponerad fast meny. Bon appétit!

Kammakargatan 22, Norrmalm/City

Vassa Eggen

Restauranger i Stockholm: Bästa ställena att äta 2023 (2)

Vassa Eggens bar är det perfekta stället för trevligt häng

Vassa Eggen, som ligger vid Stureplan, är en av Stockholms bästa restauranger, speciellt om du är förtjust i kött. På detta förstklassiga steakhouse servas grillat kött som Tomahawk, Zabuton och spädgris, men även grillad fisk och skaldjur som sotad havsabborre och grillade räkor i cajun style. Om du vill ha något annat än grillat kan du istället frossa i äkta husmanskost som wallenbergare, viltköttbullar, blodpudding och fiskgratäng. Så du är garanterat mätt och glad när du går härifrån.

Men Vassa Eggen är inte bara en restaurang utan bjuder på mycket mer. Du som gillar supergoda co*cktails och skönt häng ska slå dig ner i baren. Den är något utöver det vanliga och ligger i gränslandet mellan co*cktailbar och klubb. Med andra ord ett mer avslappnat alternativ till Stureplansklubbarna och perfekt för såväl after work som sena kvällar. Dessutom huserar Vassa Eggen en av Stockholms nyaste livescener där du kan se spännande artister och band framträda (inget inträde och ingen lista!). God mat, livlig stämning och mysig miljö med New York-vibbar – vad mer kan man önska sig?

Birger Jarlsgatan 29, Norrmalm/City

Annons:

Annons:

Florentine

Restauranger i Stockholm: Bästa ställena att äta 2023 (3)

Den italienska restaurangen Florentine på Södermalm har en inredning utöver det vanliga

Supergod napolitansk pizza. Handgjord pasta. En elegant miljö som hämtad ur en glamorös italiensk filmklassiker från 70-talet. Det är bland annat vad du får när du besöker den italienska restaurangen Florentine som ligger vid Medborgarplatsen på Södermalm. Här har de skapat en exklusiv och modern trattoria som inspirerats av den italienska disco*kulturen. Du bjuds på en unik upplevelse med utsökt italiensk mat och livlig stämning. Som om en bit av Italiens själ flyttat in på Södermalm – more is more sammanfattar det hela väl. Bakom konceptet står grundarna av de framgångsrika Basta-restaurangerna.

I köket möter tradition modern matlagningsteknik och menyn bjuder på vällagade italienska klassiker där fokus ligger på bra råvaror och genuint hantverk. Du kan njuta av pizzor med spännande toppings och en deg som fått jäsa till perfektion i 72 timmar eller handgjord pasta. Det finns även flera huvudrätter med kött och fisk och självklart ett gäng efterrätter med Florentines unika version av tiramisu i spetsen. Restaurangen har kort sagt någonting för alla och här är det lätt att trivas – oavsett om du vill äta en trerätters middag med familjen eller hänga i baren med kompisarna.

Lokalen är hela 500 kvadratmeter och har plats för 200+ gäster. Inredningen är skapad av internationellt prisbelönta designers och är minst sagt extraordinär. I taket hänger handgjorda ljuskronor från Murano och längs med väggarna finns historiska handsnidade marmorstatyer. Lägg till det ett vackert stripat marmorgolv, ett teatraliskt öppet kök och en lång rad fina handplockade inredningsdetaljer. Och sist men inte minst har Florentine en magnifik 360-graders co*cktailbar. Där har det bara att slå sig ner och sippa på en fräsch hemmagjord drink eller spontandansa till musik från DJ.

Folkungagatan 44, Södermalm

Nook

Nook är en restaurang på Södermalm och en av de mer imponerande satsningarna i de trendiga kvarteren på Söder. Den kan beskrivas som folklig finkrog och efter många år på Åsögatan har de expanderat och ligger numera i nyrenoverade lokaler på Rosenlundsgatan där de på tusen kvadratmeter skapat ett tredelat koncept – Nook Market, Övervåningen och Undervåningen som sammanlagt har runt 120 sittplatser. Oavsett avdelning kan du se fram emot kulinariska stordåd och en service i toppklass.

På Nook Market kan du äta asieninspirerad lunch (missa inte deras bibimbap), beställa take away eller dricka något gott. Övervåningen bjuder på smårätter, varmrätter och dryck. Här finns även ett uterum och en ölgästkran om du som gäst vill servera ditt sällskap ett glas öl. Och vill du njuta av en utsökt trerättersmeny ska du satsa på undervåningen, restaurangens fine-dining-avdelning. Här serveras kreativ mat med höga ambitioner tillagad på bara de absolut bästa råvarorna utifrån säsong med influenser från bland annat Asien och Frankrike. Plus en gedigen vinlista. Och vill du maxa din upplevelse ska du satsa på Nook Full Experience, en helkväll vid ett specialdesignat bord med en fast meny på cirka 15 serveringar.

Rosenlundsgatan 33, Södermalm

Artes

Om du är sugen på tapas i trevlig miljö i Stockholm city är Artes ett utmärkt alternativ. Restaurangen har ett superläge vid Kulturhuset på Sergels Torg – mitt i smeten med andra ord. Här är mottot ”good food, good mood” och det är exakt den känslan du får när du kommer in i lokalen. Det är maten – smårätter med smaker från Sydamerika och Spanien – och gemenskapen som är det viktiga. Och konceptet är uppskattat. Här flockas alltifrån stockholmare som vill sippa på ett glas sangria i baren till turister som vill uppleva en spansk fiesta under sitt besök i Stockholm.

På menyn finns ett stort utbud av goda smårätter och det finns något för alla, oavsett om du är sugen på kött, fisk eller vegetariskt. Och om inte tapas är din grej finns det även flera huvudrätter. I dryckesväg finns en gedigen vinlista och en lång rad andra drycker. Den mysiga lokalen har en skön stämning och personalen ser till att du och ditt sällskap har det bra på alla sätt. Sommartid finns dessutom en härlig uteservering där du kan spana på Drottninggatans myllrande folkliv. Och ska du på teater är Artes ett perfekt ställe att äta eller ta en drink innan föreställningen (Stadsteatern ligger i samma byggnad).

Drottninggatan 34, Norrmalm/City

Restauranger i Stockholm: Bästa ställena att äta 2023 (4)

Brasserie Astoria

Brasserie Astoria ligger i den gamla Astoriabiografen på restaurangtäta Nybrogatan. Stället drivs i regi av ingen mindre än välmeriterade krögaren Björn Frantzén vars restaurang Frantzén är Sveriges enda restaurang med tre stjärnor i Guide Michelin. Tanken med denna restaurang på Östermalm är att återskapa 1920- och 30-talets internationella nöjesliv där den gamla biografen var en viktig knutpunkt. Och restaurangen har lyckats bra – de har skapat en elegant, charmig och avslappnad brasseriemiljö där du som gäst känner dig välkommen och blir omhändertagen på bästa sätt.

Maten på Brasserie Astoria håller hög klass och för att höja upplevelsen lite extra slu*tförs flera av rätterna direkt vid borden på matsalsvagnar. Oavsett om du vill äta lunch eller middag kan du slå dig ner i den fina matsalen och njuta av en stor à la carte-meny som bjuder på både kött, fisk och vegetariskt. Under helgerna serveras dessutom en härlig brunch. Matsalen kompletteras med en stor bardel där DJ:s spelar musik samtidigt som du sippar på drinkar från den ambitiösa co*cktailmenyn. Och är du mer sugen på ett gott glas vin finns också en trevlig vinbar. Astoria har kort och gott allt du kan önska dig av en restaurang i Stockholm.

Nybrogatan 15, Östermalm

Annons:

Annons:

Farang

Farang är en restaurang i Vasastan som bjuder på en upplevelse utöver det vanliga. Den ligger i en gammal industrilokal som en gång i tiden huserat Stockholms Elektricitetsverk där de skapat en unik miljö med en stämningsfull atmosfär där den industriella känslan finns kvar. I den imponerande matsalen, med plats för 175 gäster, kan du njuta av sydostasiatisk matkultur när den är som bäst. Smakerna har hämtats från Thailand, Vietnam, Malaysia och Indonesien, och rätterna delar du med ditt sällskap enligt ett sharing-koncept.

Du som vill ha en högklassig smakupplevelse med stor variation ska satsa på Farangs fantastiska avsmakningsmenyer – en med kött, fisk och skaldjur och en helt vegetarisk. Rätterna anländer till bordet en och en, och denna gastronomiska matresa börjar med snacks, fortsätter med kalla fräscha rätter, varma rätter och slu*tligen dessert. Om du föredrar à la carte finns det även många utsökta huvudrätter. I anslu*tning till matsalen finns också en co*cktailbar och drinklounge. Perfekt för att avrunda kvällen med ett glas champagne. Vill du äta högklassig sydostasiatisk mat på hemmaplan kan du beställa take away och Farang erbjuder även catering för dig som ska en fest eller ett event.

Tulegatan 7, Vasastan

Ocra

Restauranger i Stockholm: Bästa ställena att äta 2023 (5)

Bra och och skön stämning – besök Norra Djurgårdsstaden och restaurang Ocra

Vill du vidga dina kulinariska vyer utanför Stockholm city? Då finns det en hel del guldkorn att upptäcka. Ett av dem är Ocra som du hittar i den växande stadsdelen Norra Djurgårdsstaden. Restaurangen ligger i en av de anrika gamla industribyggnaderna i tegel i Gasverksområdet där de skapat en snygg och modern restaurang inklusive en trevlig bar. Högt i tak, tegelväggar, stålbalkar och ett vackert klinkergolv skapar en mysig miljö med industrikänsla. Här är du välkommen från morgon till kväll och bakom restaurangen står ett rutinerat krögarpar som driver flera andra restauranger.

Ett besök på Ocra bjuder på kolgrillat och ett myller av dofter och smaker från världens alla hörn. Högrevsburgare, kyckling från rotisseriet och lammrostbiff är några av gästfavoriterna på menyn. Och dryckesmenyn har ett stort utbud av bland annat viner och champagne. Förutom restaurang finns även ett stort bageri, Granero Bakery, där du kan köpa alltifrån nybakat surdegsbröd till färska bullar, men även äta frukost, en lättare lunch eller brunch på helgerna. Dessutom ska du inte missa deras egengjorda glass – en gelato som lockar glassälskare från hela stan. Är ni ett större sällskap kan ni boka mysiga Smedjan, en del av restaurangen som en gång i tiden var just en smedja.

Tengelinsgatan 10, Norra Djurgårdsstaden

Miyakodori

Den japanska gastrobaren Miyakodori är en pärla bland Stockholms restauranger. Här kan du njuta av högklassigt mathantverk med spännande smaker i en mysig och stimmig miljö. Både namnet och inspirationen kommer från en liten izakaya i Kawasaki utanför Tokyo, och de tre krögarna som står bakom har verkligen lyckats ta den japanska izakaya-känslan till Stockholm. Ägartrion har gedigna meritlistor från flera välrenommerade matsalar och vet med andra ord hur man skapar en restaurangupplevelse utöver det vanliga.

Slå dig ner på de höga stolarna och njut av perfekt kolgrillad yakitori (kött, fisk och vegetarisk), smårätter som gratinerade ostron och krispiga sallader tillsammans med öl, sake och drinkar med japanskt tema. Och är du inte ute efter att äta middag passar Miyakodori lika bra för härligt barhäng med vänner. Stämningen är avslappnad och uppsluppen, servicen oklanderlig och maten sagolikt god. Kort sagt ett japanskt vardagsrum där det är lätt att trivas. Bli inte förvånad om du blir kvar till stängning och har beställt in betydligt fler rätter än du tänkt dig.

Upplandsgatan 7, Norrmalm/City

Saknar du en restaurang i guiden? Klicka här!

Njut av god mat på Stockholms bästa restauranger

Där har du vår guide till restauranger i Stockholm för dig som är sugen på god mat och dryck. Hoppas att du hittar ett ställe som passar, oavsett om du inte orkar laga mat en vanlig tisdag, ska ha en mysig dejt med din partner eller en festlig helkväll med kompisarna. Ha det så trevligt och smaklig måltid!

Innehåll

Aira

Allegrine

Vassa Eggen

Florentine

Nook

Artes

Brasserie Astoria

Farang

Ocra

Miyakodori

Hitta restaurangerna på kartan

Restauranger i Stockholm: Bästa ställena att äta 2023 (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dan Stracke

Last Updated:

Views: 5511

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dan Stracke

Birthday: 1992-08-25

Address: 2253 Brown Springs, East Alla, OH 38634-0309

Phone: +398735162064

Job: Investor Government Associate

Hobby: Shopping, LARPing, Scrapbooking, Surfing, Slacklining, Dance, Glassblowing

Introduction: My name is Dan Stracke, I am a homely, gleaming, glamorous, inquisitive, homely, gorgeous, light person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.